Natka: Sýry

14.03.2013 20:29

Natka si za své téma prezentace zvolila sýry. Její babička totiž přivezla z dovolené z Itálie spoustu sýrů, a tak se Natálka rozhodla nám tuto zdravou potravinu více představit. Prezentaci měla zpracovanou na 2 strany. Její součástí byla bohatá praktická část, ve které jsme ochutnávali různé druhy sýrů (cottage, hermelín, gouda s feferonkami, gouda - vlašský ořech, gouda s pestem z Francie, ovčí sýr z Řecka, kozí sýr s bylinkami, kozí sýr mladý z 3měsíčních kůzlat a navíc taky tvarůžky), luštili  jsme křížovku a měli soutěž v hádání sýrů podle chuti. Činnosti probíhaly na koberci a u tabule. Informace čerpala na internetu a pomáhala jí maminka.

Plusy a mínusy prezentace

+ výborné téma, která hodně zaujalo (ve třídě máme hodně jedlíků "sýrařů"), prezentace pěkně a jednoduše písemně zpracovaná, aktivity pro třídu (ochutnávka sýrů - měla velký úspěch, křížovka na tabuli, soutěž v hádání sýrů podle chuti), snaha mluvit zpaměti a vést třídu pokyny, nebála se usměrňovat hlučnost ve třídě

- bez připomínek

Natálka získala maximum daltonských bodů, tj. 10 bodů.

Sýry

Výroba sýrů je umění staré možná 10 000 let. Tuto dovednost prý ovládali již staří Egypťané. První typy sýra byly ze zkyslého mléka a to brzo poté, co lidi přišli na to, že mohou svá zvířata podojit a získat tak mléko. Stará legenda praví, že arabský muž měl měch naplněný mlékem, aby vydržel cestu na koni přes poušť. Po pár hodinách jízdy zastavil, aby uhasil svou žízeň, jenže zjistil, že se mléko srazilo na bledou vodovatou sraženinu a pevné bílé hrudky.

Základní princip používaný při výrobě všech přírodních sýrů je vysražení mléka do formy hrudek a syrovátky. Nejméně náročnými sýry jsou čerstvé nezrající sýry jako je cottage. Jsou vyráběny zahříváním mléka a jeho odstavením s přídavkem mléčné kultury, která napomůže jeho okyselení. Poté se přidáváním syřidla mléko vysráží, rozetře a nechá se odkapat syrovátka. Sýr se může osolit a jíst čerstvý. Toto je  nejjednodušší, úplně nejzákladnější typ sýra.

Rozdělení sýrů:

  1. extra tvrdý
  2. tvrdý
  3. polotvrdý
  4. měkký
  5. s plísní na povrchu
  6. s plísní uvnitř hmoty

—————

Zpět