Aneta: Sova sněžná

16.12.2012 17:26

Aneta si jako téma své prezentace zvolila živočicha - sovu sněžnou. Své téma zpracovala textem na 3 strany, součástí prezentace byly i obrázky. Informace čerpala v internetové encyklopedii - Wikipedii. S přípravou jí pomáhala maminka.

Pozorné naslouchání spolužáků si ověřila prostřednictvím připravených otázek, na které žáci odpovídali ústně. Pro každého spolužáka připravila pracovní list s křížovkou (tajenkou bylo slovo SOVA).

Plusy a mínusy prezentace

+ pěkné téma, prezentace čitelně napsaná a doplněná obrázky, ověřování pozornosti spolužáků skrze otázky, hezká jednoduchá křížovka pro každého 

- větší část prezentace byla přečtena, vzhledem k věku žáků mohla být křížovka delší a náročnější 

Anetka získala 8 daltonských bodů (z 10).

Sova sněžná

Sova sněžná je méně často uváděna pod názvem "velká puštíkovitá severská sova". Délka těla je asi 60 cm, rozpětí křídel 160 cm a hmotnost 2,6 kg. Patří do říše živočichů, do kmene strunatců, do podkmene obratlovců, do nadtřídy letců, do třídy ptáků, do řádu sov, do čeledi puštíkovitých, do rodu výrů. Sovice sněžná patří mezi typické obyvatele polárních oblastí. Nejčastěji se vyskytuje v tundrách a velkých místech v severní části Evropy, Asie, Grónska a Kanady. Sovice sněžná je v zimě aktivní za svítání a soumraku, s příchodem léta přechází spíše na denní aktivitu. Živí se malými hlodavci, nejčastěji lumíky sibiřskými. Při příliš nepříznivých podmínkách, kdy je výrazný nedostatek hlavní potravní složky, loví i jiné savce nebo menší až středně velké ptáky. Svou kořist vyhlíží za letu, případně z nízké pozorovatelny, např. ze skalky nebo spadlých větví, kde je díky svému bílému zbarvení s černými skvrnami skvěle zamaskována a následně se na ni vrhá přímým výpadem a uchopí ji do svých mohutných drápů, které ji téměř okamžitě usmrtí. Na hnízdící jedince připadá jeden až dva lumíci za den, rodiče s odrostlými mláďaty mohou sníst více jak 1300 lumíků.

—————

Zpět